Informare privind interzicerea utilizării de „roboți” sau scripturi de automatizare pentru depunerea cererilor de finanțare prin PNDR

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) face precizarea că modulul de depunere on-line a proiectelor finanțate prin PNDR, a fost dezvoltat în sistemul informatic al AFIR astfel încât să restricționeze utilizarea roboților/ scripturilor care colectează în mod automat resursele (date și informații), a programelor care imită caracteristicile unui utilizator uman sau care ofera un avantaj nedrept, precum și a sistemelor „click-bots” sau a „script-urilor” care execută click-uri în mod automat sau reproduc în alt mod comportamentul uman.

Astfel, având în vedere că sunt interzise astfel de practici de utilizare precum și accesarea modulului utilizat pentru depunere online a cererilor de finanțare din locații multiple, în același timp, de catre același utilizator, în sistemul informatic al AFIR s-au implementat noi funcționalități care au un caracter preventiv.

În acest sens, crearea conturilor pe portalul AFIR se poate face doar dacă utilizatorul poate dovedi că nu este robot sau script de automatizare prin redarea de către utilizator și recunoașterea de către sistemul informatic a unui text prezentat ca o imagine distorsionată (utilizatorul trebuie sa rezolve o CAPTCHA – o imagine cu un text scris distorsionat pe un fond cu gradient de culoare, astfel încât să poată fi recunoscut ușor de utilizatorii umani, dar cu greutate de un „robot”).

Pentru a preveni utilizarea de „roboți” și scripturi de automatizare realizate special pentru depunerea de proiecte, AFIR a implementat protecția bazată pe cod CAPTCHA inclusiv la crearea unui proiect și la trimiterea proiectului către AFIR, ulterior încărcării documentației de proiect.

De asemenea, sistemul informatic impune ca adresa de e-mail declarată la crearea unui cont să fie validată de utilizator prin accesarea unui link special trimis la respectiva adresă de e-mail.

Infrastructura informațională pe care este instalat acest modul de depunere on-line oferă posibilitatea de monitorizare a consumului de resurse și de alocare dinamică a resurselor suplimentare în eventualitatea în care acest lucru este necesar. Mai mult decât atât, infrastuctura conține sisteme de protecție împotriva atacurilor de tip DDoS (distributed denial of service).

De asemenea, modulul pentru depunere online a cererilor de finanțare nu trebuie să fie accesat simultan, de către un utilizator, din locații multiple.

Având în vedere cele menționate anterior, au fost introduse în Ghidurile Solicitantului emise începând din iulie 2016 o serie de atenționări în acest sens.

Atenție! Este strict interzisă utilizarea tuturor roboților sau scripturilor care colectează în mod automat resursele, folosirea programelor care imită caracteristicile unui utilizator uman sau care oferă un avantaj nedrept, și/sau folosirea de click-bots sau script-uri care execută click-uri in mod automat sau reproduc în alt mod comportamentul uman.

Este strict interzisă accesarea modulului utilizat pentru depunere online a cererilor de finanțare din locații multiple, în același timp, de către același utilizator.

Sursa: AFIR