Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a primit în 1 iulie 2016 vizita reprezentanţilor RAV Fonden, cu scopul de a aduna cât mai multe informații despre posibilitățile care România le oferă în sectorul agricol

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a primit în 1 iulie 2016 vizita reprezentanţilor RAV Fonden, fond care organizează vizite de studiu în diferite ţări. Grupul, condus de Martin Merrild – preşedinte al COPA și Laurids Søndergaard – acționar Danbred Argeș România, a reunit tineri fermieri danezi, iar scopul acestei vizite de studiu a fost de a aduna cât mai multe informaţii despre posibilităţile pe care România le oferă în sectorul agricol, cât şi în cele conexe agriculturii.

În introducere, ministrul Irimescu a afirmat că sunt îndeplinite formalităţile legale şi că în scurt timp România va plăti cotizaţiile anuale pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar pentru reprezentarea la nivel internaţional. La rândul său, Martin Merrild – Președinte al COPA a confirmat relaţiile bune de colaborare pe care România le are cu Danemarca încă din 1989 şi că doreşte să întărească şi dezvolte aceste relaţii. În acest context, reprezentantul COPA a afirmat că mulţi tineri fermieri români au fost instruiţi în Danemarca, unii dintre ei revenind în România şi demarând investiţii aici, dar o parte dintre aceştia alegând să rămână în Danemarca.

În altă ordine de idei, ministrul Irimescu le-a făcut tinerilor fermieri danezi o scurtă descriere a situaţiei agriculturii din România, explicând contextul actual al realizării plăţilor directe către fermieri. Ministrul a subliniat faptul că întârzierile s-au legat de adoptarea tardivă a legislaţiei necesare efectuării plăţilor, de eliminarea cooperativelor și asociațiilor de la accesul fondurilor pentru pășuni şi de decizia de aplicare în 2015 și 2016 a unui număr mult prea mare de scheme de plăți în cadrul noii Politici Agricole Comune.

Totodată, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre simplificarea Politicii Agricole Comune, unul dintre obiectivele prioritare ale ministrului Irimescu, aşa cum a anunţat încă de la preluarea mandatului. Domnia sa a exemplificat prin simplificarea semnificativă a cererii de plată pentru anul 2016 – dosar de nouă ori mai redus față de cel din 2015. De asemenea, pentru creșterea absorbţiei fondurilor pentru dezvoltare rurală au fost identificate 52 de măsuri de simplificare a accesului PNDR 2014-2020. „Au fost făcute eforturi considerabile, astfel încât să rezulte o debirocratizare reală şi aceasta reprezintă o preocupare constantă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fiind în interesul nostru să reducem cât de mult posibil birocraţia”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

De asemenea, ministrul a precizat că în marja lucrărilor Consiliului de miniştri de la Luxemburg a subliniat necesitatea alocării suplimentare de fonduri europene prin noi scheme de ajutor excepţional, pentru acoperirea parţială a pierderilor de venit înregistrate de fermierii din sectoarele afectate de criză, respectiv porc, lapte şi legume-fructe. România a pledat ca noile măsuri să se adreseze tuturor fermierilor, atât acelora care au realizat supraproducţii şi sunt încurajaţi să şi le diminueze, cât şi acelora care n-au avut supraproducţii, dar au fost afectaţi la rândul lor de criză, fiind asaltaţi de afluxul de produse care n-au putut fi exportate pe pieţele terţe.

Sursa: MADR