Finanțele au selectat șase proiecte în valoare de aproape 2,3 miliarde lei pentru acordarea de ajutoare de stat

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a selectat șase proiecte de investiții, în valoare totală de 2,28 miliarde de lei, care intră în etapa finală de analiză pentru a beneficia de ajutor de stat, în baza schemei de stimulare a investiților cu impact major în economie, se arată într-un comunicat al Ministerului transmis luni.

“Din 36 de proiecte de investiții, au fost selectate șase în valoare totală de 2,28 miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei. Urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele șase cereri de acord pentru finanțare și anunțate rezultatele finale’, se menționează în comunicatul citat.

Cele șase firme ale căror cereri de ajutor de stat au fost selectate sunt Pirelli Tyres România SRL, Arctic SA, Clariant Products Ro SRL, Robert Bosch SRL, Safe Med International SRL și Alu Menziken SRL. Valoarea ajutorului de stat solicitat de aceste firme se ridică la 621,5 milioane de lei.

Ministerul menționează faptul că cele 36 de cereri de acord depuse în perioada 11.07 – 22.08.2016 reprezintă proiecte care însumează 5,47 miliarde de lei. Ajutorul de stat total solicitat a fost de 1,98 miliarde de lei în condițiile în care bugetul total al sesiunii este de 638 de milioane de lei.

“Punctajul s-a realizat pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de HG nr. 807/2014: valoarea investiției, tipul investiției inițiale, locația realizării investiției, rentabilitatea cifrei de afaceri (în cazul întreprinderilor în activitate), valoarea capitalului subscris și vărsat (în cazul întreprinderilor nou înființate)”, se mai arată în comunicatul citat.

În document se menționează faptul că cererile de acord pentru finanțare care nu au fost selectate în limita bugetului alocat sesiunii le vor fi restituite întreprinderilor, prin poștă.

În ceea ce privește schema de ajutor de stat pentru stimularea creării de locuri de muncă, Ministerul anunță că a înregistrat 22 de cereri în acest scop, în perioada 8 – 22 august 2016. ‘În baza acestora s-ar putea crea 3.653 de locuri de muncă’, se menționează în comunicat.

Evaluarea cererilor și a documentației necesare în prima etapă se realizează în maximum 30 de zile lucrătoare de la data încheierii sesiunii, iar la finalizarea evaluării, Ministerul va publica lista întreprinderilor admise sau respinse după prima etapă.

Sursa: AGERPRES