Întâlnire de lucru cu reprezentantul Comisiei Europene și partenerii sociali ai AFIR privind clarificarea modalității de identificare și evaluare a condițiilor artificiale

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a organizat în data de 14 martie 2016, la sediul central al Agenției, o întâlnire privind clarificarea modalității de identificare și de evaluare a condițiilor artificial create pentru oținerea fondurilor nerambursabile acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

La întâlnire au participat Peter BAADER, consilierul antifraudă de la nivelul DG-AGRI (Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) din cadrul Comisiei Europene, alături de conducerea Andras SZAKAL, Director General și David Eugen POPESCU, Director General Adjunct ai AFIR și de partenerii sociali ai Agenției – Laurențiu BACIU, Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), reprezentanți ai asociaţiei societăţilor de consultanţă ACRAFE și ai AMCOR, dar și beneficiari ai proiectelor PNDR.

Reprezentantul Comisiei Europene, Peter BAADER, a susținut o prezentare a viziunii adoptate la nivelul Uniunii Europene asupra problematicii creării de condiții în mod artificial pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile și a participat la dezbateriile ulterioare pe această temă cu participanții la eveniment.

Ideile principale desprinse din cadrul discuțiilor au vizat explicarea conceptului de condiții artificiale, modalitatea de abordare a verificărilor și a controalelor pe teren, precum și îmbunătățirea variantei actuale a Ghidului pentru evitarea condițiilor artificiale în accesarea fondurilor europene și implementarea proiectelor derulate prin intermediul PNDR 2020 .

Trebuie să fie o preocupare constantă pentru AFIR ca angajații săi să fie bine pregătiți ca să judece în același fel situații similare. Consider că AFIR a avut o idee bună în a redacta Ghidul pentru evitarea condițiilor artificiale, dar acest document trebuie să fie îmbunătățit și să fie pus la dispoziția nu numai a personalului Agenției, ci si a solicitanților” a declarat Peter BAADER, consilierul antifraudă de la nivelul DG-AGRI.

Dorința noastră este aceea de a stabili de comun acord criterii și obiective clare care să ofere atât beneficiarilor, cât și experților Agenției sprijin real pentru identificarea și evaluarea corectă și fără echivoc a acestor situații. În același timp, alături de partenerii sociali, dorim să analizăm viziunea Comisiei Europene în mod direct, pentru a asigura o înțelegere a fenomenului în contextul economic și social de la nivelul mediului rural din România, precum și să prezentăm punctele noastre de vedere. Dar cel mai important în acest moment consider că este stabilirea unei abordări unitare la nivelul factorilor de decizie și de control care să vină în sprijinul beneficiarului de bună credință și care să elimine suspiciunea unei interpretări subiective a condițiilor create în mod artificial de către beneficiari. Vrem ca aceste reguli să fie stipulate în mod clar pentru fiecare Submăsură în parte și si, de ce nu, să facă parte integrantă din Ghidul solicitantului”, a subliniat Directorul General al AFIR, Andras SZAKAL, în cadrul întâlnirii.

În urma discuțiilor, Peter Baader a ținut să afirme deschiderea Comisiei Europene față de situațiile apărute și a precizat că toate propunerile rezultate din această întâlnire vor fi înaintate DG-AGRI pentru a fi analizate.

Evenimentul de astăzi încheie seria dezbaterilor legate de consolidarea Ghidului pentru evitarea condițiilor artificiale și a procedurilor interne ale AFIR, o versiune consultativă a acestui document fiind în curs de elaborare pentru a fi făcută publică în cel mai scurt timp.

Sursa: AFIR