PODCA 2007-2013: 86,3% GRAD DE ABSORBȚIE LA SFÂRȘITUL LUNII OCTOMBRIE 2015

Joi, 26 noiembrie 2015, a avut loc cea de a 2-a reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Capacitate Administrativă (CM POCA) 2014-2020 și cea de a 17-a reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative (CM PO DCA) 2007-2013.

În cadrul evenimentului au fost prezentate aspecte legate de stadiul implementării PO DCA, inclusiv cele legate de gradul de absorbție. Programul Operațional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA) 2007- 2013 a atins, la sfârșitul lunii octombrie a.c, un grad de absorbție național de 86,30%, raportat la totalul plăților efectuate. Comisia Europeană a rambursat, până în prezent, 170,56 mil. euro, reprezentând 82,00% din totalul contribuției UE alocate programului.

La nivelul PODCA din cele 1371 proiecte depuse, au fost contractate 455 de proiecte, valoarea eligibilă a acestora reprezentând aprox. 125% față de alocarea totală a programului. Din totalul contractelor încheiate mai sunt în implementare un număr de 28 contracte, în valoare de 58,68 mil. euro.

În ceea ce privește POCA, de la prima reuniune a Comitetului de monitorizare, respectiv aprilie 2015, au fost făcute progrese constante, astfel:

  • Au fost lansate oficial 2 cereri de proiecte noncompetitive: IP1/2015 – Sprijin pentru acțiunile din Strategia pentru consolidarea administrației publice 2014 – 2020, anexa 3 și măsurile privind dezvoltarea capacității administrative din condiționalitățile ex-ante enumerate în Acordul de parteneriat cu România 2014 – 2020 sau în cadrul fiecărui program operațional și IP2/2015 – Sprijinirea acțiunilor privind creșterea transparenței în autoritățile și instituțiile publice precum și a măsurilor aferente sistemului de control managerial intern, adresate autorităților publice centrale, în special celor care au responsabilități în implementarea condiționalităților ex-ante;
  • Au fost supuse spre consultare alte 3 ghiduri, care vizează ONG-urile, partenerii sociali, autoritățile publice centrale și locale, care la această dată sunt în proces de consolidare la nivelul AM PO CA.

La ședință au participat reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale Administrației Publice şi Autorității de Management PODCA și POCA, ai Comisiei Europene, ai autorităților de management pentru programele operaționale, ai administrației publice centrale și locale, societăţii civile şi organizațiilor non-guvernamentale.

***

Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative și Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă au rol decizional strategic în procesul de implementare a programelor operaţionale, în cadrul acestora fiind analizate rezultatele procesului de implementare a PO DCA și POCA. Membrii acestora sunt reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai mediului universitar, ai societăţii civile şi ai partenerilor.

 

Sursa: MDRAP