Proiectele retrospective pot crește rata de absorbție a finanțărilor 2007-2013

”Rata generală de absorbție a fondurilor europene ar putea crește cu 5 puncte procentuale, dacă se vor aproba toate proiectele retrospective care sunt în prezent în evaluare la nivelul Autorităților de Management și vor fi solicitate la rambursare sumele aferente proiectelor aprobate”, a declarat doamna Aura Răducu, Ministru al Fondurilor Europene.

Autoritățile de Manegement ale POS Mediu, POS Transport, POSCCE și POSDRU au analizat până în prezent 1.561 proiecte, din care au fost aprobate 40, în valoare totală de aprox. 541 milioane euro (contribuție UE de aprox. 464 milioane euro). Se mai află în procesare/ evaluare/ aprobare un număr de 33 proiecte, cu o valoare totală de 630 milioane euro (contribuție UE de aprox. 520 milioane euro). Din proiectele aprobate, a fost solicitată până în prezent Comisiei Europene suma de 85 milioane euro.

Numai anumite proiecte pot fi incluse în categoria celor retrospective, mai exact cele care să întrunesc cerințele de eligibilitate pentru instrumentele structurale. Până în prezent, mai puțin de unul din zece proiecte analizate au corespuns acestor cerințe. Numărul acestora este atât de mic deoarece pentru marea majoritate au fost descoperite o serie de probleme ce țin de nerespectarea legislației în domeniul achizițiilor publice în cadrul procedurilor derulate prin aceste proiecte, de lipsa autorizațiilor de construcție sau a acordurilor de mediu.

Una dintre măsurile identificate de autorităţile române și agreate cu Comisia Europeană pentru creșterea ratei de absorbție și evitarea pierderii fondurilor UE alocate în perioada 2007-2013 este promovarea proiectelor retrospective. Autoritățile de management căutat, pentru a selecta și finanța, proiecte retrospective care respectă prevederile regulamentelor europene și se încadrează în obiectivele programelor operaționale 2007-2013. Proiectele retrospective sunt investiții finalizate sau în stadiu avansat de implementare, finanţate de la bugetul de stat sau din împrumuturi încheiate cu instituții financiare internaționale (BEI/BERD), pentru care România poate solicita rambursarea cheltuielilor, cu condiția să îndeplinească condițiile de eligibilitate aplicabile programelor operaționale 2007-2013.DG Regio a acordat autorităților de management termen până la data de 31 martie 2016 pentru transmiterea, în vederea aprobării, proiectelor retrospective majore (cu valoare peste 50 milioane euro). Conform regulamentelor europene, autoritățile de management mai pot primi și evalua și proiecte retrospective cu valoare sub 50 de milioane de euro, sumele aferente acestora putând fi incluse în aplicațiile de plată finale pe care România trebuie să le transmită până la data de 31 Martie 2017.

„Căutăm, în continuare, soluții pentru a identifica mai multe proiecte retrospective astfel încât să putem atrage cât mai mult din finanțările UE ce au rămas neutilizate pentru perioada 2007-2013”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu. Situația pentru fiecare program operațional, privind numărul și valoarea proiectelor aprobate și în curs de aprobare este prezentată în Anexă.

Anexa – Situația proiectelor retrospective aferente Programelor Operaționale 2007 – 2013

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene