POR 2014-2020: A FOST APROBATĂ VERSIUNEA FINALĂ A GHIDULUI GENERAL AL SOLICITANTULUI

Versiunea finală a Ghidului general al Solicitantului pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020 a fost aprobată azi, 5 noiembrie 2015, prin ordin al ministrului dezvoltării regionale și administrației publice. Pentru aprobarea documentului a fost parcursă procedura de consultare publică, în urma căreia au fost primite numeroase observaţii şi comentarii care au fost luate în considerare pentru finalizarea Ghidului.

Ghidul Solicitantului – Condiții generale pentru accesarea fondurilor în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 cuprinde informații generale, prezentate sintetic, despre POR 2014-2020, sistemul de management al programului, ajutorul de stat și instrumentele financiare aplicabile, despre apelurile de proiecte, inclusiv despre modalitatea de completare și depunere a cererilor de finanțare, despre criteriile comune de eligibilitate, precum și o descriere succintă a etapelor de verificare, evaluare, selecție, contractare a proiectelor.

De asemenea, este inclus un model al cererii de finanțare precum și un model orientativ al contractului de finanțare.

Paşii următori includ publicarea spre consultare publică a ghidurilor specifice pentru fiecare apel de proiecte, în baza cărora vor fi elaborate cererile de finanțare pentru POR 2014-2020, colectarea şi integrarea contribuţiilor şi aprobarea versiunii finale a ghidurilor.

* * *

Programul Operațional Regional (POR), gestionat de MDRAP în calitate de Autoritate de Management, este unul dintre cele 7 programe operaționale din generația 2014-2020 implementate în România, cofinanțate din fondurile europene structurale și de investiții.

Cu o alocare financiară de 8,25 miliarde de euro pentru cele 11 axe prioritare (plus axa 12 – Asistență Tehnică), POR 2014-2020, adoptat pe 23 iunie 2015, este programul cu cea mai mare contribuție la dezvoltarea regională a României.

Programul va continua să finanțeze investiții din perioada 2007-2013: infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri județene și turism, dar va finanța și noi categorii de proiecte față de programul precedent: reabilitarea termică a clădirilor publice, lucrări de cadastru și centre de transfer tehnologic.

 

Sursa: MDRAP